¦HÍREK¦  
     
 

¦Hosszú évek után elérhető a 'Tempora’ című lemezünk, egy tryptichon záró darabjaként: 1998-ban jelent meg az ’Apocalypsis’, egy évvel később a ’Genesis’ – 2000-ben pedig ezzel a lemezzel zártuk volna tematikus sorozatunkat. A CD azóta sem került kiadásra. „Mindennek megvan a maga órája” – énekeljük a lemezen a Prédikátor könyve egy részletét – most hát mi is elérkezettnek láttuk az időt, hogy hozzáférhetővé tegyük ezt a felvételt.

A sors iróniája, hogy az idő fogalmát körüljáró lemez épp az idő foglya lett: a kiadatlanság 10 éves jubileumára bocsátjuk a nyilvánosság elé ebben a formában felvételünket.

A kezdet és vég problematikáját feszegető első két rész után tehát e lemez központi témája az „idő”. Itt is, mint az előző részeknél, a nagy reneszánsz műveket gregorián tételek, és az együttes megrendelésére komponált kortárs darabok szegélyezik. E három réteg teljesíti be a tematikus koncepciót.

A műsor négy különböző aspektusból járja körül az idő fogalmát:

- Johannes Ockeghem (1410/30-1497) ’Missa Prolationum’ című misekompozíciója a zenei időkezelés bravúros példája: zenei eszközökkel jeleníti meg az idő múlásának bonyolult összetettségét.
- Orlando di Lasso (1532-1594) nagyszabású, hatszólamú motettáinak szövegei az elmúlásról szólnak. Talán nem véletlen az idősödő, beteg komponista témaválasztása: a múlandóságról, éveink rövidségéről az ’itt és ott’ kettősségéről beszélnek ezek a darabok.
- A lemezen hallható gregorián offertóriumok Krisztus születésének ünnepköréből valók. Az európai kultúra kiemelt fontosságot tulajdonít annak, hogy az isteni örökkévalóság betört a mulandó időbe. Ezek a tételek tehát az emberiség idejének új mederbe terelődését idézik.
- Melis László (1953-) darabjai az emberi időről szólnak; arról, „ami ránk szabatott”. Minden tétel kiindulópontja egy-egy idézet a Prédikátor könyvéből, melyhez mintegy magyarázatként egy-egy vers megzenésítése kapcsolódik.

Bizarr játéka a sorsnak, hogy az idő fogalmával foglalkozó lemezünk több érintettje - a Melis-darabok költői - is elköltözött az élők sorából a felvétel óta eltelt időben: Petri György és Eörsi István sincs már közöttünk, ahogy a lemez egyik támogatója, Budai György sem…

Lemeztrilógiánk első két darabja a zene mellé vizuális élményt is nyújt: a CD-hez tartozó két füzetke kiadós nézegetni- illetve olvasnivalót tartalmaz. A harmadik résznél sem hanyagolhatjuk ezt el, ezért a két füzet anyaga pdf-formátumban letölthető: itt és itt. A design Kaszta Móni munkája. A zene pedig letölthető a Dalok.hu-n.